Hungary, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33 +36.1.392.2642 +36.1.392.2282 1991–2024 Mirrotron Ltd.

VEKOP-1.2.6-20-2020-01499

Projekt azonosító: VEKOP-1.2.6-20-2020-01499

Kedvezményezett neve: MIRROTRON Müszaki Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Automatizálás gyártástámogatás fejlesztése a Mirrotron Kft nél

Támogatás összege: 44 276 286 Ft

Támogatás intenzitása: 56,88 %

Projekt befejezésének dátuma: 2022.12.01.

 
 
A projekt olyan műszerek beszerzését valósította meg, amelyek a Mirrotron Kft. hatékonyságának növelésével hozzájárulnak a korábbi munkafolyamatok idejének jelentős csökkentéséhez, valamint a hozzájuk szükséges humán erőforrás felszabadításához. Ez kritikus volt abból a szempontból, hogy az COVID-19 időszakban megállt projektek újra indulhassanak és a szerződéses vállalásokat határidőre teljesíteni tudja a cég. A beszerezett eszközök és azok hatása a cég működésére:
  • Leica NMS: lézer mérő műszer. A gyártási folyamat részeként az összeállított berendezés egységeinek automatizált mérését teszi lehetővé. Mivel minden berendezés mellé műbizonylattal ellátott mérési jegyzőkönyvet kell csatolni, egy-egy berendezés minőségellenőrzése az eddigi manuális mérések helyett a korábbi műveleti idő töredéke alatt végrehajtható.
  • SF impulzusgenerátor: a berendezés felvitele során új gyártási eljárás vezethető be ezzel a berendezéssel, amely a korábbi eljáráshoz képest jelentős selejtarány csökkenést eredményez.
  • Still targonca: a nagy tömegű alapanyag / félkész termékek mozgatására szánt berendezés a korábbi villás kézitargoncát váltotta fel. Az anyagmozgatás a nagy tömegek és méretek miatt lassú és nehézkes volt, a targoncával jelentős hatékonyságnövelés volt elérhető.
A COVID-19 járvány a helyszíni telepítések leállását eredményezte, valamint a beszállítóknál okozott munkaleállások miatt a gyártás bizonyos folyamatai is megakadtak. Mivel a vásárlók többsége állami szervezet, így a határidők felülbírálata és módosítása nehézkes, sok esetben pedig egyáltalán nem lehetséges.  A Koronavírus-járvány enyhülése és a munka újraindulása után a megrendelők a legtöbb esetben ragaszkodnak a korábban megállapodott határidőkhöz. A Mirrotron Kft. számára emiatt életbevágóan fontos, hogy a munkafolyamatokat gyorsabban és hatékonyabban tudja elvégezni, mivel a speciális munkafolyamatok miatt az új munkaerő gyors betanítása nem jöhet szóba. A hatékonyabb eszközök és a mérések automatizálása nem csak a munkafolyamatok felgyorsulásával, de a kollégák kapacitásának felszabadításával is jár, amit így a megnövekedett helyszíni telepítési igény kielégítésére lehet felhasználni.