Hungary, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33 +36.1.392.2642 +36.1.392.2282 1991–2024 Mirrotron Ltd.

VEKOP-2.1.1.15-2016-00072

A kedvezményezett neve: Mirrotron Műszaki Fejlesztő és Szolgáltató Kft.
A projekt címe: Fém neutronvezető kifejlesztése harmadik generációs kutatási infrastruktúrákhoz
A szerződött támogatás összege:  74 527 654 Ft
A támogatás mértéke:  56,6415 %
A projekt tartalmának bemutatása:
 
A jelentős működési múltja során világszintű szakmai sikereket elérő MIRROTRON Kft. a jelen fejlesztés keretében a neutronkutatás területén hajtott végre nemzetközi szintű újdonságot eredményező komplex kutatás-fejlesztési projektet. A fejlesztés eredményeként olyan fém neutronvezető eszköz került kifejlesztésre, mely – egyéb fontos előnyei mellett - a jelenlegi, üveg alapanyagból készülő neutronvezetőknél jelentősen magasabb hő- és sugárállósági képességekkel bír, így új felhasználási területeken válik alkalmassá neutronok továbbítására. A fejlesztés során a fő alapanyag (hordozó) cseréjéhez (üvegről fémre) a teljes technológiai folyamat kifejlesztése volt szükséges, ami részben ipari kutatás, részben kísérleti fejlesztés megvalósítását szükségelteti. A fémtechnológia további előnye, hogy lehetőséget biztosít az új piaci igényeknek megfelelő különleges sőt változtatható geometriájú neutronvezetők kialakítására.
 
A projekt sikeres megvalósításával a társaság világszinten újdonságot jelentő neutronvezetővel léphet piacra, és elégítheti ki a magas intenzitású neutronforrást igénylő felhasználói piac igényeit, mely igények kielégítésére az üveg alapanyagú neturonforrás nem alkalmas.
 
A tervezett fejlesztés során több olyan műszaki/tudományos elmélet és eredmény került felhasználásra, amely a társaságot 50%-ban tulajdonló, világszerte ismert fizikus, dr. Mezei Ferenc nevéhez, illetve a MIRROTRON Kft. magas hozzáadott értékű munkásságához fűződik.
 
A projekt megvalósításának fő indoka a harmadik generációs neutronforrások nagy intenzitására vezethető vissza. A kísérleti neutronkutatás atomreaktorok és spallációs források mellett folyik, napjainkban pedig megfigyelhető ez utóbbiak térnyerése. Az Egyesült Államokban és Japánban a közelmúltban helyeztek üzembe új, megawatt kategóriájú forrásokat. Jelenleg a világban 50 neutronforrásnál végeznek vizsgálatokat neutronnyalábokkal.
 
Az elkövetkező 6-8 évben – a neutronforrások elérhető tervadatai alapján - előreláthatóan mintegy 240 újonnan épített, fejlesztett berendezés üzembe állításával kell számolni. A modern neutronforrásokban jelentkező többszörös neutronintenzitás szükségessé teszi a jelenlegi nyalábformáló eszközöknél lényegesen nagyobb sugárállóságú anyagok alkalmazását, így a mérsékelt sugárállóságú üveg neutronvezetőket szükséges kiváltani nagyobb sugárállóságú anyagból készültekre. A jelenlegi trendek és a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján a preferált alapanyag a réz és mellette az aluminium.
 
A fejlesztés keretében fém neutron vezető kifejlesztésére került sor. A termék újdonságtartalma egyszerűen megfogalmazva az alapanyag újdonságában rejlik: a fém neutronvezető a jelenleg alkalmazott üveg alapanyagú neutronvezetők tulajdonságainál kínál magasabb hő- és sugárállóságú neutrontranszport lehetőséget, jelentősen magasabb élettartam mellett.
 
A termék újdonsága ugyanakkor nem kizárólag egy anyagváltást jelent. Az eszköz összetételét tekintve főszerepet játszó fém-hordozó szükségessé teszi a teljes neutronvezető technológia kifejlesztését az alapvetően számításoktól kezdve a termék dimenziós és felületi megmunkálásán át, a szupertükrök illesztéséig, a termék szereléséig, beállításáig, kísérletet téve továbbá különleges és változtatható geometriájú neutronvezetők kialakítására is.
 
 
A projekt befejezési dátuma: 2019. 11.30.
A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00072